Om Iris Jonzén


Iris Jonzén - porträttIris Jonzén föddes den 5 december år 1900 på en gård i Väne-Åsaka i närheten av Trollhättan, där hon växte upp med sin yngre syster Greta. Greta avled 1968.

Iris tog som artonåring realexamen per korrespondens vid Hermods. Därefter bedrev hon handels- och språkstudier vid Filiph Holmqvists Handelsinstitut i Göteborg.

Första anställningen fick Iris hos Försäkringsbolaget Fylgia.

1923 köpte Iris far en fastighet i Göteborg, Vasagatan 42, mittemot universitetet. Här bodde Iris till 1998. Med alla sinnen i behåll firade hon sin 99-årsdag den 5 dec 1999 i kretsen av släkt och vänner.

Den 13 december 1999 avled hon, efter att ha levt och verkat nästan ett helt sekel. Under femton år från början av 40-talet var Iris gift med barndomsvännen Konrad Sandblom.

Iris var själv en framåtsträvande kvinna

I slutet av 20-talet bodde Iris i Berlin där hon arbetade som guide och tolk för svenska affärsmän. Vid en av sina resor till Tyskland redan 1927 överraskade hon familjen med det för den tiden ovanliga att flyga hem till Göteborg.

Iris vistades tidvis även i London och Paris men 1939 tvingade krigsutbrottet henne att återvända till Göteborg. Iris och Greta gjorde senare många kryssningar till olika världsdelar.

Iris och systern Greta övertog förvaltningen av sin fars fastigheter och köpte åtskilliga hyreshus i centrala Göteborg. Dessa fastighetsköp och senare försäljningar plus Iris känsla för fördelaktiga penningplaceringar lade grunden till hennes ansenliga förmögenhet, som inte bara höll sig inom landets gränser.

Iris var också mycket konstintresserad och förvärvade en stor samling tavlor av våra mest kända konstnärer. Tyvärr stals samlingen och konsten har aldrig kunnat spåras.

Iris som ända till sina sista levnadsdagar var mycket aktiv, hann aldrig som planerat att bygga upp en ny konstsamling.

Boken om Iris Jonzén

Vid Iris-stipendiets 20-årsjubileum gav stiftelsen ut en bok om Iris: ”Iris Jonzén : en framåtsträvande kvinna” – Författare: Malin Clausson

Boken finns att köpa i bokhandeln.

Köp boken hos Adlibris >>

Köp boken hos Bokus >>